Valkuil-Stiekem

Woordjes leren
Soms snap je het helemaal niet. Je hebt zo goed al die woordjes geleerd en ook elke keer als ‘het als huiswerk opgegeven’ was. Dan krijg je het blaadje terug en staat er bovenaan een vier en een daaronder een heleboel rode strepen!

Hoe kan dat nou??

Dit overkomt heel veel leerlingen. Ze zijn wel op tijd begonnen maar halen toch een onvoldoende. Vaak ligt het dan aan de manier van leren. Vooral bij het leren van woordjes en uitdrukkingen is (over)lezen uit het boek niet voldoende om de woordjes ook weer op te kunnen schrijven op een toets.

Zichtveld
Je ogen en je hersenen zijn je te slim af! Je ziet namelijk veel meer dan alleen het woordje dat je denkt te lezen. Je ogen en je hersenen hebben stiekem al het antwoord gezien en daardoor lijkt het ook alsof je alles al behoorlijk goed kent.

Je zichtveld is namelijk veel groter dan alleen het stukje waar je naar kijkt. Je ziet onbewust heel veel meer en dat is ontzettend handig, bijv. in het verkeer.

Bij het leren van rijtjes en woordjes kun je het missen als kiespijn.

De simpelste manier om deze valkuil te voorkomen is: het antwoord afdekken met een stukje papier (bijv. een oude enveloppe of een dubbel gevouwen velletje A4).

Je dekt daarmee alle antwoorden af en kijkt pas als je de betekenis van het woordje hard op voor jezelf hebt opgezegd. Dan controleer je het antwoord en ga je verder met het volgende woordje. Als je de rij woordjes leren op deze manier een paar keer herhaald, zul je zien dat je steeds meer goede antwoorden weet.

Succes.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *